FOTOGALERIE

akcí pořádaných v Nadačním domě

Blízká setkání třetího druhu

Setkání hudebníků zajímajících se neobvyklé nástroje jako je didgeridoo, hang drum / handpan a brumle, kteří se do Nadačního domu sjíždějí na víkend ze všech koutků České republiky. První z těchto setkání se konalo v roce 2008, nyní se jedná se již o zavedenou tradici, která umožňuje propojení fragmentované hudební scény z různých měst do jednotlivé komunity a tak setkání lidí, kteří by se za jiných okolností nepotkali. Koná se pravidelně na jaře a na podzim.

videa:

Frame Drum Gathering

Další z řady víkendových hudebních sektkání za účelem vzájemného sdílení zkušeností, jam session, workshopů a koncertů. Tentokrát je zaměřen na hudební svět Blízkého východu a severní Afriky a nástroje jako tar, daf, bendir, riq, darbuka a tombak. Frame Drum Gathering byl částečně inspirován německým festivalem rámových bubnů Tamburi Mundi ve Freiburgu, kolem kterého se během jeho 12 leté existence vytvořila početná komunita lidí zajímajících se o tento typ nástrojů. Koná se jednou až dvakrát ročně.

Videa:

Indian Music Gathering

6.-8. dubna proběhlo v Nadačním domě první víkendové setkání zaměřené na indickou hudbu. Svou přítomností jej podpořil např. virtuosní hráč na tabla Tomáš Reindl (https://www.tabla-tom.com/), který kromě workshopu hry na tabla a úvod do rytmického systému Indie představil i čerstvě vydanou publikaci Indický rytmický systém, která je první na toto téma v češtině.

Lenka Jaleh Lapčáková ukázala základy indických tanců Kathak a Bhangra, Milan Fujda vedl originální lekci jógy, Mantrovníci vedli zpěv manter a jimi inspirovaných písní, Nara Naryan Band zahráli koncert spolu s výkladem své hudební filosofie a Petr Bureš ukázal základy konnakolu. Dále Vivian ukazovala malbou hennou a indická restaurace Védanta připravila pohoštění indickými dezerty.
V průběhu víkendu Nadační dům navštívilo okolo 40 lidí, u kterých setkání vzbudilo kladné ohlasy.
"Opravdu dobře jsem si zahrál ...ten dům dům je úžasný ..jako že snu ... určitě se tam ještě chci podívat!!"
" Bylo to naprosto parádní:).. bavej me ty lidi,misto,atmosfera ..fakt kouzelny momenty probehly. Miluju ten dům!!:D"
"Ještě jednou díky za pozvání, že jsem se mohla účastnit. byly to velmi příjemně strávené hodiny. Prostory Nadačního domu jsou nádherné, plné života!"
Webové stránky vytvořené pro toto setkání: https://musicgathering.wixsite.com/india/program